تشخیص چاى مرغوب ايرانى
چای نوشیدنی معروف و محبوبی در سراسر دنیاست. چای از جمله نوشیدنی هایی است که در کشور ما طرفداران بسیاری دارد. اما اینکه چه نوع چای مصرف می کنیم، خیلی مهم است. چاى ايرانى تنها چاى ارگانيك دنيا مى باشد. و حتما از خوبى هاى چاى ايرانى شنيده ايد.
چاى هاى ايرانى از جمله :سرگل ، چای ممتاز ،قلم و شكسته که باهم متفاوت هستند. چای ایرانی انواع مختلفی دارد. برخی از آنها بسیار مرغوب بوده و عطر و طعم خوبی دارند. و برخی بسیار نامرغوب و تلخ! به همین جهت بهتر است انواع چای ایرانی را بشناسید.
انواع چاى مرغوب ايرانى
چاى كارها هنگام برداشت چاى، برگ سبز را چيده و همه را يک جا جمع مى كنند. و تحويل كارخانه مى دهند. غنچه و برگ هاى بالايى بوته چاى بسيار لطيف تر هستند. در كنار برگ هاى پايين تر كه برگ هاى بزرگ تر و صخيم ترى هستند، قرار مى گيرند. و در مرحله آخر كه مرحله سورتينگ است، انواع چاى ها مثل سرگل ،ممتاز،قلم ،شكسته ،بارونى و خاك چاى از هم جدا مى شوند. و چاى ها درجه بندى مى شوند .
چاى سرگل
برگهای سرگل اندازه ای در حدود یک تا دو بند انگشت دارند. ولی بقیه برگهای چای (برگهای پایینتر) اندازه بزرگتری دارند. کمی تلختر هستند. و عطر و طعم کمتری دارند. اما برگهای سرگل از كيفيت و مرغوبيت بالايى برخوردارند. و طرفداران زيادى دارند.
اين برگ ها داراى عطر و طعم خوبى هستند. و بسيار خوش رنگ هستند. البته تمام چاى هاى سرگل كيفيت خوبى ندارند. شناسایی این نوع چای اندازه برگهای آن است.
چاى ممتاز
بعد از چاى سرگل در رده ى بعدى بين چاى ها قرار دارد. و اندازه برگ هاى اين چاى كمى بزرگتر از سرگل است. و طعم ملايمتر و تلخى كمى دارد. و داراى برگ هاى پيچيده است. و قيمت آن ارزان تر از سرگل است .
تفاوت چاى سرگل و ممتاز
چاى سرگل از غنچه هاى بوته چاى بدست مى آيد. اما چاى ممتاز كمى شكسته و برگ هاى درشت تر با برگ هاى پيچيده دارد. در كارخانه های مختلف چاى سرگل را به اسم ممتاز عرضه مى كنند. و همچنين بعضى وقتها چاى سرگل بانام هاى وزين ،زرين و چاى ساچمه عرضه مى شود.
چاى قلم
این چای از ساقه گیاه چای برداشت شده و در بهار تولید می شود. یک نوع چای سیاه با ظاهری درشت تر از سایر انواع چای سیاه که طعم و رنگی منحصر به فرد دارد. اين نوع چاى قيمت ارزانى نسبت به چاى ممتاز و سرگل دارد .
چاى شكسته
چاى شكسته يكى از محبوب ترين چاى ها است. اين چاى حالت ريز و شكسته ترى دارد. و وزن سبكترى دارد. و داراى برگ هاى صافى مى باشد. و اين چاى بسيار زود دم است. و داراى كيفيت عالى است .
چاى باروتى
اين نوع چاى همانند چاى شكسته است. و داراى برگ هاى ريزترى است. و زود دم است. و در دمنوش ها و تى بگ ها استفاده مى شود .
چاى بهاره ،چاى تابستانه ،چاى پاييزه
اسامى كه در انواع بسته بندى ها استفاده مى شود، چاى بهاره ،تابستانه و چاى پاييزه است .
به چای که در فصل بهار برداشت و تولید میشود، چای بهاره میگویند. فرآیند برداشت و تولید چای بهاره تقریبا از اواسط اردیبهشت آغاز شده. و ۲۰ روزی به طول میانجامد. به این چای چین اول نیز گفته میشود. پس از برداشت چای بهاره در حدود اوایل تیر ماه و پس از رشد مجدد برگ سبز چای، چین دوم چای آغاز میشود. که به چای تابستانه معروف است.
و چین سوم یا پاییزه نیز در شهریور و مهر ماه انجام میشود. البته فقط در حدود ۱۰ درصد چای تولیدی در پاييز برداشت مى شود. اکثر چای تولیدی ایران برای بهار و تابستان است.
در بين اين چاى ها چاى بهاره از عطر و طعم عالى برخوردار است. و چاى تابستانه و پاييزه نيز از كيفيت عالى برخوردارند. و هركس نسبت به سليقه و ذائقه چاى را انتخاب مى كند .
بهترين چاى ايرانى
چاى سرگل به خاطر به دست آمدن از غنچه و برگهای لطیف چای، مرغوبترین و يكى از گرانترین چای های ایرانی است. چای ممتاز نیز بعد از چای سرگل و در رده دوم قرار دارد. و اين دليل بر اين نيست كه چاى هاى ارزان قيمت مرغوبيت يا كيفيت ندارند.
چاى قلم به دلیل طعم عالى و عطر ملایمی که دارد، و قیمت مناسبتر ، چای محبوب بسیاری از خانوادهها است. چای شکسته هم به خاطر زود دم بودن و رنگ زیادی که دارد، در خیلی از جاها که فرصت کافی برای دم کشیدن چای قلم و ممتاز را ندارند، استفاده میشود.